skip to Main Content

maanzaad

Oeroude decoratieve smaakmaker

Maanzaad (of blauwmaanzaad) kennen we in Nederland vooral van de versiering over brood(jes) en andere patisserie. Het zijn de piepkleine vederlichte zaadjes van de Papaver somniferum, de slapende klaproos, en nee, niet de variant die narcoticaproducenten graag gebruikten, maar een onschuldige, haast opiumvrije variant. Het gezonde zaad werd al in de prehistorie gebruikt zo blijkt uit archeologische vondsten in Zwitserland.

Herkomst

Turkije

Gebruik

In zoete patisserie en als versiering over brood. Vooral Europese joden gebruiken veel maanzaad in brood en zoetigheden. Maanzaad levert een decoratieve en nootachtige smaakbijdrage aan dat waar het op gestrooid wordt. In een enkel kookboek (The Joy of Cooking) wordt Nederlands blauwmaanzaad genoemd als de mooiste soort.

Producent

Vanilla Venture in opdracht van Udea

Exclusief verkrijgbaar bij Marqt & Ekoplaza

Weetjes

Ons woord 'maanzaad' is eigenlijk afgeleid van het Duitse 'Mohnsaat'. Er gaan ongeveer 3300 maanzaadjes in één gram (tel maar na!). De Maanzaadjes lijken rond, maar zijn eigenlijk niervormig. Turkije is wereldwijd de grootste producent van maanzaad. Die van ons komen daar ook vandaan. Iemand die twee maanzaadbagels eet, test waarschijnlijk positief op opiaten. Al in de prehistorie werd maanzaad geconsumeerd.

Recepten met maanzaad

Recept verschijnt binnenkort, kom dus snel terug.